KÖP PROVTAGNINGSKIT

INFORMATION OM ASBEST

INFORMATION OM MÖGEL

NYHETER OM ASBEST OCH MÖGEL

Nyheter om Asbest och mögel

Allvarliga brister i hanteringen av asbest!

Flera rapporter har avslöjat att företag i Sverige fortsätter sanera asbest trots att deras tillstånd har dragits in. Detta innebär stora hälsorisker för både arbetare och allmänhet. Läs mer hos Byggnadsarbetaren och Sveriges Radio.

Granskning avslöjar fortsatt verksamhet efter indragna tillstånd

En granskning av Ekot och P1 Dokumentär visar att företag som förlorat sina asbesttillstånd ofta fortsätter genom dotterbolag eller snabba nyansökningar. Av 28 företag med indragna tillstånd mellan 2015 och 2023 har 21 fortsatt verksamheten. Läs hela granskningen hos Sveriges Radio.

Kritik mot Arbetsmiljöverket för bristande tillsyn

Trots indragna tillstånd fortsätter företag som Lotus Maskin & Transport att sanera asbest genom att använda personal från närstående företag. Detta har lett till stark kritik mot Arbetsmiljöverkets tillsyn och hantering. Läs mer på Sveriges Radio.

Åtgärder från Arbetsmiljöverket

För att motverka att företag kringgår reglerna har Arbetsmiljöverket meddelat att de ska se över sina rutiner, förbättra kvalitetskraven för utbildningar och utreda tekniska lösningar för bättre kontroll. Läs mer på Arbetsmiljöverket.

Strängare regler för asbest ska minska arbetsrelaterade dödsfall

I juni 2023 enades EU-parlamentet och ministerrådet om nya, strängare regler för hantering av asbest. Beslutet innebär en kraftig sänkning av gränsvärdet för asbestexponering på arbetsplatser, vilket ska stärka skyddet för arbetare inom bygg- och renoveringssektorn. Det nya gränsvärdet sänks från 0,1 fibrer per cm³ till 0,01 fibrer per cm³. För att uppnå detta måste avancerade mätinstrument som elektronmikroskop användas, då traditionella metoder som faskontrastmikroskop inte kan mäta så små fibrer med tillräcklig precision
ArbetetEuropaportalenArbetarskydd.

Förutom skärpta gränsvärden införs krav på att medlemsländer skapar asbestregister för byggnader, vilket gör att arbetare kan kontrollera om en byggnad innehåller asbest innan arbetet inleds. Målet är att minimera exponeringen för asbest, som fortfarande är den största arbetsrelaterade dödsorsaken i Sverige och andra europeiska länder.
EU arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit framhåller att detta direktiv är ett viktigt steg mot EU nollvision för arbetsrelaterade dödsfall
ArbetetArbetarskydd.

Sverige har redan strikta regler för asbesthantering, men de nya EU-direktiven kommer att ytterligare förstärka skyddet för arbetstagare. Med över 250 000 dödsfall per år världen över relaterade till asbestexponering, är dessa åtgärder avgörande för att skydda hälsan för nuvarande och framtida generationerEuropaportalen.

Ett badrum under rivning, med synliga delar av väggar, golv och sanitetsartiklar som har börjat tas bort

Fackförbund kräver skärpta regler

Fackföreningsrörelsen och arbetsmiljöexperter kräver nu skärpta regler och bättre tillsyn för att skydda arbetstagare från farorna med asbest. Läs mer hos Arbetet.

Ökad förekomst av mögel i Svenska hus skapar hälsorisker

Enligt en rapport från Boverket har ungefär 36 procent av svenska byggnader problem med fukt- och mögelskador, vilket kan påverka både fastigheten och de boendes hälsa negativt. Dessa skador finns ofta i byggnadskonstruktioner som vindar, krypgrunder och ytterväggar, och är särskilt vanliga i äldre småhus från 1960- och 1970-talet. Många av dessa skador är ett resultat av felaktig byggteknik eller dåligt underhåll, där exempelvis felaktig ventilation och otillräckligt isolerade konstruktioner bidrar till problemet​.

Mögel i hem är inte bara en byggnadsteknisk utmaning, utan utgör också en allvarlig hälsorisk, särskilt för barn, äldre och personer med astma eller allergier. Mögel kan ge upphov till symptom som andningsproblem, huvudvärk, hudirritationer och försämrad koncentration. Enligt Folkhälsomyndigheten är barn särskilt känsliga för mögel eftersom deras immunsystem och lungor inte är fullt utvecklade, vilket gör dem mer mottagliga för de negativa effekterna​.

Studier visar att förbättrad ventilation och fuktsäkrare byggmetoder kan minska förekomsten av mögel betydligt. Boverket föreslår att byggnadsstandarder ska höjas och att fastighetsägare bör informeras om vikten av förebyggande åtgärder. Trots dessa rekommendationer beräknas åtgärder för att sanera alla hus med fuktskador kosta över 100 miljarder kronor, vilket gör det till en omfattande och kostsam utmaning för Sverige​

Fukt och mögel är särskilt problematiskt i ouppvärmda utrymmen som vindar och krypgrunder, där fukt kan leda till tillväxt av mögel som sprider skadliga partiklar i inomhusluften. Boverket påpekar att tidiga åtgärder och regelbunden inspektion kan minska riskerna, men att det fortfarande finns ett stort antal byggnader som är utsatta​

För mer information om hur du kan förebygga mögelskador, se Boverkets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Boverket

Bild på en villa, kom ihåg att ta asbestprov innan du påbörjar renovering för att säkerställa säkerheten
Bild på mögel på en vägg, kom ihåg att tänka på säkerheten för din familj och kontakta Trygg Tillsyn för hjälp.

Vill du veta mer om säker asbestsanering?

Vi på Trygg Tillsyn erbjuder säkra och regelmässiga lösningar. Kontakta oss idag för att lära dig mer om hur vi kan hjälpa dig!

sv_SESvenska
×

Innehållsförteckning